Optimering af overgangen fra opdræt til konsumægproduktion

Optimering af overgangen fra opdræt til konsumægproduktion - SEGES Projektsitet

 

 

Projektets formål er at få optimeret rutinerne omkring flytning af hønniker ved at beskrive praktiske procedurer, der giver de nye hønniker den bedste start i ægproduktionen med minimal stresspåvirkning og deraf følgende risiko for udbrud af fjerpilning og/eller kannibalisme lige efter flytningen.

Det er væsentligt for projektet at involvere deltagerne, så de får ejerskab til resultaterne for at opnå fuld implementering af optimeringen.

Flytningen af 8-12 flokke følges. Ved 13-14 uger besøger SEGES’ konsulent sammen med ægproducenten opdrættet hos opdrætteren for at sikre, at der kan etableres modtageforhold, der svarer til forholdene i op-drætsstalden. Konsulenten samler relevante oplysninger om selve flytteproceduren. Indenfor de første 3 dage efter, at opdrættet er flyttet, mødes konsulent og ægproducent i produktionshuset for at bekræfte, at forholdene er optimale i forhold til det enkelte opdræt.
Efter at de bedste rutiner er identificeret, samles de i skriftlig form, evt. også i korte videoklip. Konsulenterne deltager i erfagruppemøder for konsumægproducenter og opdrættere med henblik på at fremlægge og drøfte de indsamlede og analyserede resultater. På denne måde evalueres i praksis i en bred kreds af brugere, om de forbedrede rutiner er anvendelige og har effekt, inden anbefalingerne offentliggøres til alle andre ægproducenter.

De 8-12 flokke følges ved registrering i E-kontrollen, sådan at man løbende kan sammenholde produktiviteten af de deltagende hold med hinanden og med egne tidligere hold.

 

 

Præsentation af Susanne Kabell ved temadagen for ægproducenter d. 25. oktober 2017.
Temadagen blev afholdt hos SEGES onsdag d. 25. oktober 2017
Hør om, hvorfor det er vigtigt at tilpasse opdrætsforholdene i forhold til æglæggerstalden, og hvordan man kan organiserer selve flytningen rent praktisk.

© 2021 - SEGES Projektsitet